Site logo

Oirschotse Koningsdag moet weer gaan leven

OIRSCHOT – Koningsdag in Oirschot krijgt een flinke vernieuwing. Verschillende ondernemers slaan met de gemeente de handen ineen om kinderen een leuke dag te bezorgen.

door: Rard van Kollenburg (Eindhovens Dagblad – 5 april 2018)

Het was nogal een sneue aanblik, vorig jaar met Koningsdag op de Oirschotse Markt. Op de nationale feestdag was er helemaal niets te doen in het dorpscentrum. De auto’s stonden zoals gewoonlijk geparkeerd op de kasseien, de terrassen waren leeg en ook de traditionele bloemenmarkt was verdwenen. Je kon bij wijze van spreken een kanon afschieten in het dorpscentrum zonder publiek te raken.

Dat moet anders, besloten verschillende ondernemers, samen met de gemeente en de Brandstore Visit Oirschot. En dus wordt er dit jaar een compleet nieuwe activiteit uit de grond gestampt op de Oirschotse Markt.

Programma

Vincent Voets van De Beurs doet het programma uit de doeken. ,,De jaarlijkse gedecoreerden worden netjes ontvangen, dan speelt muziekvereniging Arti. We zijn druk bezig om culturele verenigingen ook workshops te laten verzorgen.”

Voets denkt aan dansverenigingen, maar ook aan sportclubs en ondernemers. Jeanine Timisela van lingeriewinkel ’t Weverke vult hem aan: ,,Kinderen kunnen dan inschrijven om deel te nemen aan zo’n workshop.”

Het evenement richt zich volledig op gezinnen met kinderen, zegt Toon Capel van evenementenbureau 3VENTS. ,,We richten ons expres niet op de groep van 18- tot 25-jarigen. Dat is een moeilijke groep omdat ze vaak toch al naar Eindhoven gaan met Koningsdag.”

Dat concept, dat al enkele jaren prima werkt bij de Stratense kermis, moet nu Koningsdag nieuw leven in blazen. De initiatiefnemers hebben ook een site gebouwd. Op koningsdag-oirschot.nl staan niet alleen alle activiteiten in Oirschot op de verjaardag van koning Willem-Alexander, maar ook in Spoordonk en de Beerzen. Capel: ,,Op die manier staan alle activiteiten in de gemeente op dezelfde site zodat makkelijk te zien is wat er te doen is.”

Die site moet nog verder aangevuld worden, dus behalve drukte op de Markt wil Capel ook meer evenementen. ,,We roepen mensen op om zelf met activiteiten en initiatieven te komen en die op de site te plaatsen. De eerste zin op de site is niet voor niks: ‘doe je mee?’. We nemen het initiatief, maar we willen dat het breed gedragen wordt. We hopen dat iedereen in Oirschot kijkt wat hij kan doen.”

Dat lijkt te werken: nog tijdens het interview belt de eigenaar van een foodtruck of ook hij op de Markt welkom is. Voets: ,,Tot nu toe hebben we veel positieve reacties gehad. Nu is het nog hopen op mooi weer.”

Lees het artikel op www.ed.nl